Wprowadzenie:
Huhtamaki Foodservice to jedna z największych na świecie firm zajmujących się produkcją opakowań do żywności, obsługująca globalnych i lokalnych operatorów usług gastronomicznych, oferując im wysokiej jakości produkty do pakowania żywności. Huhtamaki od 95 lat (a w Polsce od lat 25) konsekwentnie prezentuje szeroką gamę naczyń i opakowań, charakteryzujących się najwyższą jakością oraz atrakcyjnym wyglądem. Zakład Huhtamaki w Polsce w Czeladzi obsługuje obszar Centralnej i Wschodniej Europy.
Huhtamaki Foodservice zdecydowało się na wdrożenie autonomicznych wózków widłowych w celu poprawy efektywności i optymalizacji procesów w swoim zakładzie produkcyjnym, w Czeladzi w woj. śląskim.
Wyzwanie:
Huhtamaki konsekwentnie kontynuując rozwój automatyzacji swojego zakładu, szukało rozwiązania usprawniającego realizację w procesie transportu wewnętrznego. Zdecydowano się na automatyzację wybranych zadań za pomocą technologii autonomicznych wózków widłowych. Wybrane rozwiązanie musiało spełniać nie tylko kryteria efektywności, ale przede wszystkim bezpieczeństwa. Ruch pojazdów obsługiwanych przez operatorów oraz pracowników obsługujących maszyny na produkcji, tworzył bardzo dynamiczne i zróżnicowane środowisko pracy. Huhtamaki jako absolutny priorytet wskazało bezpieczeństwo pracowników w magazynie i obszarach produkcyjnych. W założeniu należało znaleźć rozwiązanie dla transportu poziomego palet oraz rol papieru.
Rozwiązanie:
Inovatica AGV zaproponowała wdrożenie autonomicznych wózków widłowych w celu zautomatyzowania procesu dostawy palet z surowcami na hale produkcji oraz ról papieru pod maszyny drukarskie, a także procesu odbioru wyrobów gotowych i ról papieru po zadruku. Po analizie potrzeb i opomiarowania procesu, Huhtamaki zdecydowało się na analizę przedwdrożeniową a następnie wskazało Inovatica AGV, jako dostawcę autonomicznych wózków, które były dostosowane do specyficznych wymagań magazynu. Zadanie to zostało zrealizowane wspólnie z firmą WDX S.A. partnerem Inovatica AGV.
Proces wdrożenia:
- Analiza i planowanie: Inovatica AGV wspólnie z Huhtamaki przeprowadziła dokładną analizę obszarów magazynu i produkcji, które były odpowiednie do automatyzacji. Określono trasy, punkty załadunku i wyładunku oraz parametry ruchu wózków (trasy dla AGV).
- Integracja infrastruktury. Na podstawie analizy zakresu zadań, Inovatica AGV wspólnie z Huhtamaki dostosowała infrastrukturę magazynu, w tym oznaczenia tras, po których porusza się AGV, a także tablety do wyzwalania zleceń.
- Programowanie i testowanie: Autonomiczne wózki zostały zaprogramowane pod kątem wykonywania zadań, odpowiedniego reagowania na przeszkody i zachowywania bezpieczeństwa. Przeprowadzono liczne testy, aby dostosować algorytmy nawigacji i lokalizacji do specyfiki magazynu.
- Szkolenie personelu: Pracownicy magazynu zostali przeszkoleni w zakresie bezpiecznego współdziałania z autonomicznymi wózkami i monitorowania ich działania.
- Pilotaż: Na wyznaczonym obszarze magazynu wprowadzono autonomiczne wózki w fazie pilotażu. Monitorowano wydajność, bezpieczeństwo i reakcje pracowników na nowe rozwiązanie.
Wyniki i podsumowanie:
Po wdrożeniu autonomicznych wózków widłowych Huhtamaki odnotowało znaczące korzyści i zdecydowało się na wdrożenie.
-
Poprawa efektywności:
Proces przenoszenia i składowania towarów stał się znacznie bardziej efektywny, co przekłada się na optymalizację wewnętrznego łańcucha dostaw. -
Poprawa jakości pracy operatorów manualnych:
Wdrożenie AGV zwiększyło dbałość o porządek w magazynie i na produkcji tj. poprawne odkładanie palet na miejsca docelowe i zapewnienie przejezdności alejek, poprawność układania towarów, podstawianie palet do foliarki. -
Redukcja błędów:
Automatyzacja procesu minimalizuje ryzyko ludzkich błędów, co przekłada się na lepszą jakość obsługi klienta. Jednocześnie precyzja podbierania towarów, w szczególności ról papieru, przyczynia się do zmniejszenia ilości przypadkowych uszkodzeń.
Wdrożenie AGV w Huhtamaki Foodservice Poland przyczyniło się do zwiększenia efektywności, poprawy bezpieczeństwa i jakości procesów wewnętrznych. Rozwiązanie to okazało się ważnym krokiem w procesie optymalizacji pracy zakładu oraz umacniania konkurencyjnej przewagi na rynku producentów opakowań spożywczych.